пʼятницю, 21 квітня 2017 р.

Трилогія Суму

Сьогодні ми знову розглянемо трійку аніме, однако ж на цей раз вона не буде ані для хлопців, ані для дівчат. Цю трилогію ми назвемо трилогією суму.



Важко знайти того, хто не дивився цей тайтл або ж не зустрічав згадки про нього. Це аніме можна було б вважати повсякденністю, якби не фантастично-синтоїстський мотив із невидимими маленькими істотами, що грають велику роль у житті людей. Ми бачимо щось на кшталт середньовічної Японії з невеликими селищами рибаків та землеробів, але без будь якого натяку на військові чвари.

Центральною історією сюжету є життя (та й робота) одного з майстрів муші, що вирішує проблеми людей, пов'язані з цими істотами. Проблеми геть різні - від хвороб до негоди, але ж вони чинять багато незгод для простих селян. Кожна історія розказує нам сумну долю людини, що зіткнулася з муши, і це вплинуло на усе її життя. Цими історіями пройнятий увесь тайтл, і попри всі проблеми нам десь в глибині душі хочеться заснути та прокинутися у цьому світі - тихому та повільному.





Із цим тайтлом вже трохи складніше. Небагато людей бачили це аніме, ще меньше можна записати до його фанатів.

Пекельна Дівчина приходить, якщо зайти на її сайт рівно опівночі. Кажуть, якщо ти дійсно хочешь комусь помститися, вона виконає твоє прохання. Але є ціна: твоя душа після смерті опиниться у пеклі.

Кожна серія це окрема історія. Історія людини, яка хотіла помсти. Історія вагань та важких рішень. Адже на кону її душа, і зовсім не кожна образа або проблема її варта. Поряд із головним героєм серії ми переконуємося, що це рішення було необхідним.





Рідко можно побачити, щоб аніме виглядало, як книга. Автор Shiki пішов іще далі: у цьому аніме є письменник, і одним з ключових моментів сюжету є "підсюжет" його книги, що перегукується з основним сюжетом.

Дехто может почитати опис цього аніме і вирішити, що воно про вампірів. Це неправда. Як детектив у середньовіччі и детектив у космосі залишається насамперед детективом, так аніме з фоновим сюжетом про вампірів може залишатися психологічною письменницькою драмою.

Тут ми бачимо суїцідального підлітка; дівчину, що так прагне полишити село та жити у бурхливому міському потоку облич і моди; хлопця, що озлився на весь світ за свою невдалість. Ми співчуваємо їм усім, навіть попри те, що вони опиняються по різні сторони барикад.



Звичайно ж, є й інші аніме та досі не екранізована манга, що схожі за стилістикою на описані. Але ці три є найяскравішим прикладом виразу сумних емоцій у японській анімації. Вони захоплюють глядача та змушують співчувати усіи героям, що б вони не робили.

Немає коментарів:

Дописати коментар